Etnische groepen en religies
Etnische groepen en religies
Het Senegalese volk bestaat uit een groot aantal etnische groepen die in harmonie samenleven. De definitie van het woord “etnische groep” is controversieel, maar tegenwoordig wordt het taalkundige criterium gebruikt om deze bevolkingsgroepen en subgroepen te onderscheiden. Op basis van een classificatie uit 2005 kunnen we de volgende groepen onderscheiden:
- De Wolof zijn in de meerderheid (43,3% van de bevolking) en bevinden zich in het centrum-westen en in stedelijke centra. Hun politieke gewicht neemt toe en hun taalkundige gewicht is zeer groot: het Wolof is de eerste volkstaal, die door 95% van de bevolking wordt gesproken. De Lebous zijn verbonden met de Wolofs.
- De Halpulaarens, een Fulani sprekende groep, vormen de tweede grootste groep (23,8%). Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de Toucouleurs en de Peuls. Ze leven over het algemeen in de Ferlo, de vallei van de Senegalrivier, de Badiar en de Boven-Casamance. Ze zijn van oudsher nomadische veehoeders, maar worden nu zwaar getroffen door de plattelandsvlucht en sedentarisering (vooral de Toucouleurs).
- De Sérères (14,7% van de bevolking) leven voornamelijk in de Petite-Côte en in de Saloum-delta, langs de kust. Subgroepen: de Nduts, de Safènes, de Niominkas.
- De Diola’s vertegenwoordigen slechts 3,7% van de Senegalese bevolking. Deze vissers en rijstboeren wonen voornamelijk in Laag-Casamance.Verschillende minderheidsgroepen met een vergelijkbare levensstijl leven in hetzelfde gebied als de Diolas, waaronder de Manjaques, Mancagnes, Bandials, Karones en Balantes.
- De Mandingue-groep, die 3% van de bevolking uitmaakt, omvat subgroepen zoals de Malinke, Soninke, Bambara, Socé en Diakhanké.
- De Tendas-groep beslaat de regio Oost-Senegal. Ze omvat de etnische groepen Bédiks, Bassaris, Badiarankés en Coniaguis.
- In Dakar woont een grote Afrikaanse gemeenschap uit Ivoorkust, Nigeria en Marokko. In de steden en in het noorden van het land zijn de Moren aanwezig, vooral in de handel. Tot slot, om het plaatje compleet te maken, wonen er veel Europeanen en Libanezen in stedelijke gebieden.
Etnische groepen in Senegal
De islam in Senegal komt voort uit de tak van het soefisme. Het is de meerderheidsgodsdienst, die door bijna 95% van de bevolking wordt aangehangen. Er zijn verschillende broederschappen: de Mourides-broederschap, de Layènes-broederschap, de Qadiriyya-broederschap en de Tidjanes-broederschap.
De twee belangrijkste zijn de Mourides, opgericht door sjeik Ahmadou Bamba (zijn heilige stad is Touba en zijn bedevaart is de Magal) en de Tidjanes, opgericht door El Hadj Malik Sy (zijn heilige stad is Tivaouane en zijn bedevaart is de Gamou).
In Senegal speelt de marabout een belangrijke rol in de praktijk van de islam. De praktijk wordt van vader op zoon doorgegeven en bestaat uit de macht om te genezen en het heil van de gelovigen te garanderen.
De marabout onderwijst ook de Koran en zit ceremonies voor. Hij onderhoudt zichzelf met de hulp van zijn families, die van generatie op generatie wordt doorgegeven.
De Grote Magaal van Touba
Christenen maken minder dan 5% van de Senegalese bevolking uit en zijn voornamelijk katholiek. Deze godsdienst werd voor het eerst geïntroduceerd in Casamance door Portugese missionarissen en daarna door Franse priesters.
De katholieke gemeenschap is voornamelijk gevestigd in Casamance en Serer land, en in de belangrijkste steden (Dakar en Saint-Louis). Hun jaarlijkse bedevaart gaat naar de stad Popenguine.
Er is ook een protestantse kerk in Senegal, maar het aantal praktiserende leden is beperkt.
De Christelijke bedevaart naar Popenguine
Animistische overtuigingen blijven bestaan. De mensen zijn over het algemeen moslim of christen, maar ze houden er ook bepaalde animistische overtuigingen op na. Bepaalde rituelen uit traditionele religies worden vandaag de dag nog steeds uitgevoerd. Elk levend wezen, plant en voorwerp heeft een ziel. De natuur bestaat uit vier fundamentele elementen: aarde, vuur, water en lucht, bestuurd door een superieur wezen en tussenliggende godheden.
Het heilige is niet voor iedereen toegankelijk en alleen tussenpersonen kunnen voor een verbinding zorgen: marabouts, griots en dorpsoudsten. Animisme is vooral sterk in het zuiden van Senegal, in Laag-Casamance.
Animistische ceremonie in Casamance